‘Cycling Without Age’ blijkt schot in de roos in Fietsstad Groningen

CYA__Logo_web_Eng

30 nov ‘Cycling Without Age’ blijkt schot in de roos in Fietsstad Groningen

We hebben er lang naar uitgekeken, maar donderdag 19 november was het dan eindelijk zo ver: de aftrap van Let’s Gro! Dit is voor ons een festival met een speciaal tintje, omdat er tijdens de voorgaande twee edities tijdens Let’s Gro kon worden gepitcht voor een baan als Urban Gro coördinator. Ook dit jaar waren er weer vijf zeer bekwame kandidaten geselecteerd die een filmpje hadden gemaakt waarin ze hun ideeën voor de stad presenteerden. Vervolgens kreeg een ieder een minuut de tijd om het aanwezige publiek, maar toch vooral de jury, ervan te overtuigen waarom juist zij de ideale Urban Gro Lab coördinator waren. Uiteindelijk zijn er twee heren geselecteerd die gaan uitmaken wie zich uiteindelijk de nieuwe coördinator mag noemen en het Urban Gro Lab richting gaat geven het aankomende jaar. Wordt vervolgd!

Buiten de Urban Gro Lab pitch, waren wij ook, samen met WIJS (Wijk Inzet Jongeren & Studenten) verantwoordelijk voor het Cycling Without Age project. Dit is een van origine Scandinavisch project dat inmiddels wereldwijd zijn intrede heeft gedaan. Het principe is simpel: iedereen moet het recht hebben om lekker op de fiets te zitten en kunnen genieten van de wind in je haren. Veel voornamelijk ouderen zijn echter niet meer mobiel genoeg om zelf te fietsen, waardoor men dat gevoel niet meer kan ervaren. Bovendien zijn veel ouderen eenzaam en zitten zij regelmatig verlegen om een praatje.

IMG_0963Ouderen uit verzorgingstehuis ‘De Es’ in Selwerd worden rondgereden door een studente

In steden over de hele wereld zijn daarom Cycling Without Age projecten gestart om met behulp van speciaal voor hen ontworpen riksja’s, ouderen weer terug op de fiets te krijgen. Groningen profileert zich heel sterk als echte fietsstad en dus is dit een project dat bij uitstek geschikt is voor onze mooie stad. Zo gezegd, zo gedaan. We hebben besloten om tijdens Let’s Gro een pilot te doen om te kijken of het hier ook zou kunnen uitgroeien tot een succesvol project.

IMG_0967Mensen konden gratis opstappen bij ons ‘pickup-point’ op de Grote Markt

Vooraf hebben we hier een vijftal riksja’s voor gehuurd en bovendien kregen we een echte elektrische Cycling Without Age riksja te leen van het gelijknamige project in Nijmegen. Hier waren we uitermate content mee, omdat juist deze riksja van alle gemakken voorzien was. Bij de verzorgingstehuizen ‘De Es’ in Selwerd en ‘Oosterparkheem’ in de Oosterparkbuurt werd er interesse getoond in het project waarop we hebben besloten om onze diensten tijdens Let’s Gro bij hen aan te bieden. Tevens hadden we een standplaats op de Grote Markt direct naast het Let’s Gro hoofdkwartier om ook in de binnenstad zichtbaar te zijn. WIJS zorgde er vervolgens voor dat er studenten bereid waren om de riksja’s te besturen.

IMG_0965De studentes van studentenvereniging ‘Navigators’ hadden het erg druk de hele dag

Ondanks de regen, kou en harde wind was het project een ongelooflijk succes. De studenten van studentenvereniging Navigators hebben zich een slag in de rondte moeten fietsen om alle ritaanvragen aan te kunnen. Via deze weg daarom nogmaals een dikke pluim voor alle studenten die zich voor Cycling Without Age hebben ingezet! De ouderen genoten zichtbaar van het rondje door de stad en de herinneringen die dit omhoog deed borrelen. Dit leverde soms mooie, ontroerende verhalen op, bijvoorbeeld van een oudere man die vroeger wielrenner was, maar nu, op dringend advies van zijn kinderen, niet meer kon fietsen, omdat hij hier niet meer mobiel genoeg voor was. Hierdoor kwam hij eigenlijk nauwelijks nog buiten de deur en vereenzaamde hij enigszins in het verzorgingstehuis. Met behulp van dit project sla je voor zulke mensen twee vliegen in één klap. Ze kunnen én weer lekker op de fiets én maken een gezellig praatje met een student.

IMG_0970Dhr. Obbink van het ‘Stedelijk Overleg Ouderenbonden Groningen’ kwam ook een ritje met ons maken

Na dit succes is het uiteraard van belang dat we ervoor gaan zorgen dat het niet bij deze pilot gaat blijven. We gaan ons ervoor inzetten om te zorgen dat de riksja’s een permanente plek krijgen in het Groningse straatbeeld. Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, ga je het dan ook zeker op deze website lezen. Hou ons daarom in de gaten!

Geen reactie's

Geef een reactie

*