De grote, handige open-datalijst!

LGRO_ugla_01

06 dec De grote, handige open-datalijst!

Na een aantal weken werken bij het Urban Gro Lab begin ik nu al aardig betrokken te raken bij de Gemeente, de universiteit en verschillende (nog op te zetten) projecten. Een vraag die in de afgelopen weken een aantal keren naar voren is gekomen is de beschikbaarheid van data rondom de provincie, de gemeente en de stad Groningen en de verwerking van deze gegevens. Een onderwerp waar we met het Urban Gro Lab dit jaar meer aandacht aan gaan besteden, omdat dit supernuttig kan zijn voor verdere toepassingen binnen het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven, maar waar nog te weinig gebruik van wordt gemaakt.

Iets waar ook steeds meer mensen zich bewust van worden aangezien de gemeente net het idee voor een Urban Datacenter gelanceerd heeft. Deze samenwerking met het Centraal Bureau van Statistiek is bedoeld om verder beheer en verwerking van (big) databronnen te bundelen om zo betere analyse van gegevens in gang te zetten, waarbij het ook mogelijk wordt om analyses op micro-niveau uit te voeren en data effectiever in gang te zetten voor de samenleving.  Ook zijn ze bij 3D Groningen bezig met een tof project omtrent datavisualisatie, waarbij een maquette van Groningen (die momenteel onder constructie is) het werkveld wordt om open data over de stad op te projecteren. Nog zoiets leuks is het real-time meekijken bij al het openbaar vervoer dat door het hele land rijdt.

Om vanuit onze kant een startsein te geven omtrent het onderwerp data en het nut ervan, gidst dit artikel je door de beschikbare data die betrekking hebben tot een duizendtal thema’s rondom de stad, de gemeente en de provincie. Dus mocht je bezig zijn met je scriptie, een beleidsnota of een onderzoek? Snuister dan even deze linkjes door om te zien of er geschikte gegevens tussen zitten. Zo is er vanuit de gemeente zelf natuurlijk al veel data beschikbaar waar niet iedereen weet van heeft. De afdeling Onderzoek & Statistiek biedt een scala aan gegevens aan die toepasbaar zijn binnen een verscheidenheid aan thema’s, check daarvoor deze linkjes:

O&S-index
De Gronometer
Stadsmonitor-rapport
De Basismonitor
Open-database Groningen
Een verscheidenheid aan rapporten (MOM-index)

Naast de gemeente Groningen zijn er ook genoeg andere instanties die informatie hebben over verschillende onderwerpen, zoals de RUG maar ook het Kadaster, het CBS en het Sociaal Planbureau die een database ter beschikking hebben gesteld. Wil je weten hoe Groningen zich verhoudt tot andere gemeentes, dan kun je op Waar Staat Je Gemeente kijken. Check het jaarlijkse Vastgoedrapport voor meer informatie over woningen en de huizenmarkt.
Vergeet overigens ook niet dat ze bijvoorbeeld bij de GeoDienst een aardige hoeveelheid gegevens hebben die al in GIS verwerkt zijn. Ook zijn ze best bereid mee te denken en je op gang te helpen. Wil je nog meer kaartinformatie over Groningen of andere plekken? Kijk dan even op het GeoPortaal van de Gemeente en verdere kaartgegevens vanuit de Gemeente vind je via deze link en deze link.
Hoewel bovenstaand lijst al een aardige lijst met linkjes is, is de kans heel groot dat we ook een aantal over het hoofd gezien hebben. We proberen daarom dit artikel bij te blijven vullen voor een zo compleet mogelijk overzicht!

Geen reactie's

Geef een reactie

*