De bank voor iedereen!

AlfaCollegeUrbanGroLab10

24 mei De bank voor iedereen!

Een nieuw jaar (soort van) en dus een nieuw project! We zijn het afgelopen jaar druk bezig geweest met het opzetten van een nieuw experiment. Zoals in een aantal onderzoeken van studenten al naar voren is gekomen (zoals deze en deze) is er vraag naar een verbeterde publieke ruimte in de binnenstad van Groningen. En wat is daarbij het grootste gemis? Groen en bankjes! Een thema dat we vanuit het Lab heel interessant vinden, omdat een leefbare openbare ruimte zorgt voor een prettige stad voor iedereen, sociaal en aantrekkelijk!

De Gemeente Groningen is met de nieuwe plannen voor de binnenstad al hard bezig om bezoekers en bewoners de mogelijkheid te bieden om te zitten en te ontspannen. De publieke ruimte gaat op veel plekken al stevig op de schop. En voor de uitvoer van die verdere plannen is het prettig om te weten wat wel en niet werkt en of mensen ook gebruik maken van zitgelegenheden in de binnenstad. Om het thema aan de kaak te stellen, op het huidige tekort in te spelen én om op onderzoek uit te gaan heeft het Urban Gro Lab de handen ineengeslagen met een nieuwe partner en kennisinstelling: het Alfa College. Studenten van de opleiding Ontwerpend Meubel Maken hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan een nieuwe zitbank. Een bank voor iedereen.

AlfaCollegeUrbanGroLab02

We willen met deze bank onderzoek doen naar de behoefte voor nieuwe publieke zitplekken in de stad. En hoe gaan we dat doen?

Deze mobiele bank zetten we deze zomer iedere week op een andere plek neer. Vanaf 4 juni zal de bank iedere week op een andere plek staan om een oplossing te bieden voor de kwestie en het gebruik van de bank te meten. Met behulp van een enquête wordt gevraagd wat mensen van de bank vinden en met behulp van sensors wordt gemeten hoeveel mensen gebruik maken van de nieuwe bank. Zo krijgen we per locatie informatie over de gebruik van de bank, maar kan iedereen vertellen waar een bank en een zitlocatie aan moet voldoen. Naast het bieden van een tijdelijke oplossing, kun je dus ook meepraten over permanente oplossingen in de toekomst.

AlfaCollegeUrbanGroLab08

Deze  bank biedt de mogelijkheid voor iedereen om tot rust te komen en even te ontspannen zonder dat ze hierbij een consumptie hoeven te bestellen. Een kwestie waar de Gemeente Groningen in de toekomst hard aan werkt en waar het Urban Gro Lab nu al graag aan bijdraagt. Het onderzoek zal uiteindelijk leiden tot een rapport dat aan de Gemeente gepresenteerd wordt.

De studenten van de opleiding Ontwerpend Meubel Maken hebben het afgelopen jaar hard gewerkt om een werkelijk prachtige bank te maken die comfortabel en speels is. Het middendeel is flexibel, waardoor je zelf de vorm van de bank kunt bepalen en kunt veranderen. Of recht, of in een s-vorm, naar elkaar toe of van elkaar af, het kan allemaal.

AlfaCollegeUrbanGroLab04

Tot slot, waar kunnen we de bank dan precies vinden?

Vanaf komende maandag 28 mei is de bank te vinden in de hal van het gemeentelijke gebouw aan het Gedempte Zuiderdiep 98. Het programma daarna ziet er als volgt uit:

4 – 11 juni         Vismarkt
11 – 18 juni       Herestraat
18 – 25 juni      Sluiskade
25 – 2 juli         Plein Minerva
2 – 9 juli           A-Kerkhof richting Vismarkt
9 – 16 juli         Hoge der Aa
16 – 23 juli       Schuitendiep

Mocht je in de binnenstad zijn? Neem plaats, ontspan, scan de QR-code en praat mee over de bank via #bankvooriedereen

3 Reactie's

Geef een reactie

*