Een verlate nieuwjaarsgroet met, jawel, goede voornemens!

UGL_movie_back

08 jan Een verlate nieuwjaarsgroet met, jawel, goede voornemens!

Allereerst: De beste wensen voor het nieuwe jaar. En hoe kunnen we het nieuwe jaar beter beginnen dan met goed nieuws?! Het is de afgelopen periode namelijk betrekkelijk rustig geweest omtrent het Urban Gro Lab en dat heeft een aantal gegronde redenen. Want hoewel het naar de buitenwereld toe stil is geweest is er achter de schermen hard gewerkt aan het Urban Gro Lab, want het had ook zo kunnen zijn dat dit bericht in het nieuwe jaar een hele andere was geweest. Namelijk een afscheidsbrief en bedankwoordje, maar het tegendeel is waarheid geworden. Het Urban Gro Lab gaat namelijk door en trekt straks een grotere jas aan. HUH? Om dit goed uit te leggen dient er eerst wat achtergrondinformatie verschaft te worden.

Het Urban Gro Lab is vier jaar geleden opgericht door de afdeling Stadsontwikkeling bij de Gemeente en de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen bij de RUG. Het Lab heeft altijd bestaan uit een enkele trainee die een jaar lang aan het roer stond bij het Lab en ieder jaar kreeg dit schip weer een nieuwe kapitein. Leuk idee, maar die nieuwe coördinator moet ieder jaar opnieuw het netwerk leren kennen en het netwerk diegene ook. Daarnaast wordt de invulling van het Lab door iedereen op een andere manier geïnterpreteerd en het is een te groot takenpakket om uit te laten voeren door een enkele trainee die het Lab slechts 10-12 maanden bezet. Je hebt in deze periode een korte horizon waar binnen alles moet plaatsvinden en kan geen lange-termijn-samenwerking aangaan met vakgroepen en onderzoeksprojecten. Resultaat: Leuke projectjes en onderzoeken her en der, maar geen continuïteit en lange termijnvisie, oftewel veel onbenutte potentie.

Daarom de oproep: Dit moet anders! Als we in de toekomst serieus bezig willen met onderzoek naar de toekomst van de Stad, onderwijsinnovatie, experimenten in de publieke ruimte, versterking van onderlinge samenwerking en sterke koppeling tussen theorie en praktijk dan moet het Lab een sterke basis hebben en meer continuïteit kennen. Of we stoppen ermee of we gaan op een nieuwe manier verder! Het afgelopen half jaar is hier hard aan getrokken en veel over gepraat en hoewel het een maand geleden nog leek alsof we per januari geen Urban Gro Lab zouden hebben is het kwartje uiteindelijk toch de goede kant opgevallen: Het Urban Gro Lab blijft.

Dat betekent een positief 2018 waarin er veel gaat gebeuren voor het Lab. De opgave voor de komende tijd is het opzetten van een groots plan voor het Lab gevuld met goede voornemens, zoals een nieuwe organisatie, meer structuur, versterkte samenwerking, (hopelijk) een verdubbeling van het personeel, serieuzere en structurele bijdrage aan onderzoeksprojecten en vakgroepen, verbeterde communicatie, meer zichtbaarheid, meer experiment. En om dat te realiseren zitten we nog steeds even ondergedoken om vervolgens met meer nieuws en goed nieuws door het nieuwe jaar te zwemmen. Er zijn veel interessante opgaven voor de stad waar we met veel plezier mee aan de slag willen gaan.

Dus, proost op een inspirerend jaar! En als je interesse hebt in het Lab, met een goed idee rondloopt, als je wilt samenwerken of inspiratie zoekt? Neem contact op via info@urbangrolab.nl

 

Geen reactie's

Geef een reactie

*