Geslaagde Nacht van Kunst en Wetenschap voor Urban Gro Lab

IMG_4457 (2)

11 jun Geslaagde Nacht van Kunst en Wetenschap voor Urban Gro Lab

Afgelopen zaterdag 6 juni vond de Nacht van Kunst en Wetenschap plaats en uiteraard was het Urban Gro Lab daar ook bij aanwezig. Eerder heb je op onze site al kunnen lezen over de twee projecten waar wij bij betrokken waren en in dit artikel doen wij verslag van de uitkomsten hiervan. Volledig in lijn met de doelstelling van het Urban Gro Lab om de stad als levend lab te gebruiken, hebben we twee experimenten uitgevoerd. In beide gevallen heeft dit verrassende resultaten opgeleverd.

I wish this was

Het doel van het ‘I wish this was’ project was om meer inzicht te verkrijgen waar er behoefte aan is in de stad Groningen. Dit hebben we gedaan d.m.v. drie panelen met elk 40 stickers op drie verschillende locaties op de route van de Nacht van Kunst en Wetenschap te plaatsen. Deze stickers bevonden zich op gebouwen in de Kleine Kromme Elleboog, de Akerkstraat en de Schuitemakersstraat. Onderstaand kaartje toont de exacte locaties.

Locaties I wish this was

Bovendien hebben we ook losse stickers uitgedeeld, zodat mensen ook zelf de mogelijkheid hadden om een locatie te kiezen waar zij graag iets anders zouden willen zien. Aan het einde van de Nacht hebben we alle stickers weer opgehaald en tot ons grote genoegen heeft het project tot vele reacties geleid. Hier zaten een heleboel ludieke tussen (een ballenbak voor grote mensen, my bed, a pug, heaven, your mother, a beach, magic, hogwarts, a genie in a bottle, in love e.a.), maar ook wel degelijk enkele serieuze suggesties (laser game plek, library, Starbucks, Turks stoombad, welnesscenter, a Jimi Hendrix museum, mijn wijnbar, mijn woon-werkplek, een kraakpand e.a.). Wat tevens opviel is dat er een grote behoefte is aan meer ruimte/meer groen in de stad. Dit kan worden afgeleid uit de antwoorden flower garden, a park, bloemenveld, a tropical garden en an empty space.

IMG_4458 (2)

Hieronder kun je alle drie de panelen bekijken:

1

2

3

DIY Urbanism

Voor het project ‘DIY Urbanism’ hadden we ruim vijftig pallets geregeld die op het Broerplein werden afgeleverd. Vervolgens was het de bedoeling dat de bezoekers aan de Nacht hiermee aan de slag zouden gaan en met behulp van de pallets iets zouden gaan bouwen. Op die manier kregen mensen dus de mogelijkheid om verantwoordelijk te zijn voor een stukje tijdelijke stadsinrichting. Op basis hiervan zou afgeleid kunnen worden waar er op deze bewuste locatie behoefte aan is. Gedurende de avond zijn er een flink aantal mensen met de pallets aan de slag gegaan en hebben daarbij hun fantasie de vrije loop gelaten. Zo werden er bankjes, stoelen, (sta)tafels, een trap, maar ook een heus dominospel gecreëerd. Het was lastig vooraf in te schatten hoe dit experiment zou verlopen, maar we vonden het erg leuk om te zien hoe mensen de tijd namen om met de pallets aan de slag te gaan en wat ze hiermee bouwden.

IMG_4457 (2)

Eerder op de avond vond al een aan het DIY Urbanism gerelateerde en tevens door het Urban Gro Lab georganiseerde discussiesessie plaats in Academie Minerva. Hierbij namen Maartje ter Veen van Ruimte in Stad en MaartjesRuimte en Karina Bakx van JOP (Jonge Ondernemers Plan) plaats op onze expertbank om hun licht te laten schijnen over leegstand in de stad en te reageren op vragen/opmerkingen/ideeën van bezoekers. Maartje legde uit dat leegstand van gebouwen niet de oplossing is voor het tekort aan studentenhuisvesting in de stad. In het bestemmingsplan is vastgelegd welk doel een gebouw dient, dus daar kun je niet zomaar een studentenwoning van maken. Karina op haar beurt vertelde op haar beurt dat leegstand op zich niet per sé iets negatiefs hoeft te zijn. Dit biedt namelijk juist mogelijkheden voor jonge ondernemers om een vestiging te vinden voor hun eigen bedrijfje. Na de vragenronde werden er enkele stellingen aan de experts en de bezoekers voorgelegd en werd er gediscussieerd over de stellingen ‘Leegstand in de stad is vooral het pakkie-an van de politiek’, ‘de opkomst van webwinkels is de voornaamste reden van het leegstandsprobleem’ en ‘op het moment dat er leegstand is, moeten er geen nieuwe kantoren bijgebouwd worden’. Dit leverde een levendige discussie op waar ook enkele bezoekers zich mee gingen bemoeien. Waar men het in ieder geval wel unaniem over eens was, was het feit dat leegstand zeker niet alleen de verantwoordelijkheid van de politiek is. Tot slot was er nog ruimte voor bezoekers om met ideeën en suggesties te komen om het leegstandsprobleem aan te pakken en toen was er alweer een einde gekomen aan de discussiesessie. Via deze weg willen we Maartje ter Veen en Karina Bakx nogmaals danken voor hun aanwezigheid en bijdrage hieraan!

IMG_4456 (2)

Al met al zijn we erg tevreden met de uitkomst van onze projecten en willen we iedereen danken die ons hierbij heeft geholpen/ondersteund. Wij hopen van harte ook volgend jaar weer aanwezig te zijn bij de Nacht van Kunst en Wetenschap met enkele nieuwe stedelijke experimenten!

1Reactie
  • Rudolf
    Geplaatst op 11:01h, 02 september Beantwoorden

    very initially “咁都唔使咒罵人地全家喺 豬 啫 當事人喺唔著 但罵嗮人地全家 無需要呀 ” 無風起浪? I am/ was very dpetpioinasd that my friend BBF who 罵嗮人地全家 無需要呀 that was totally unnecessary at all! Humbly yoursthe inner space

Geef een reactie

*