Het Infoversum: Internationale kennistempel in Groningen

10 jun Het Infoversum: Internationale kennistempel in Groningen

Het ontwerp van het Infoversum – een 3D full dome theater voor wetenschap, bedrijfsleven en cultuur – is voltooid. Deze ‘kennistempel’, waarin meeslepende wetenschappelijke en artistieke visualisaties getoond gaan worden, zal rond de zomer van 2013 verrijzen op het CIBOGA-terrein in het Ebbingekwartier van de Groningse binnenstad . Het Infoversum wordt het eerste volledig digitale 3D dome theater in Nederland. Het gebouw gaat unieke mogelijkheden bieden voor zowel internationale producties als eigen producties, gemaakt met geavanceerde ICT technologie. Met de komst van het Infoversum op deze centrale locatie in de stad, verrijst in Groningen zowel een culturele attractie als ook een wetenschappelijk kenniscentrum van internationale allure.

Initiatiefnemer Prof. dr. Edwin A. Valentijn: “Crossing border programmering in een multi-functioneel – speciaal hiervoor ontworpen – gebouw, is niet alleen uniek in Nederland, maar ook wereldwijd. Groningen is een fantastische plek om zoiets op te zetten“.

Architectuurenquete

In het Infoversum versmelten wetenschap, bedrijfsleven en entertainment. De bezoeker van het Infoversum aanschouwt niet, hij beleeft, ervaart en ontdekt. De RUG, Target, Target Holding, de gemeente Groningen en GasTerra sloegen de handen ineen om van de plannen realiteit te maken. Ook de Rabobank stapt in. Het dometheater gaat 265 stoelen tellen. Naast het theater bieden de entree, de pre-show en de foyer ook mogelijkheden voor exposities en demonstraties . De totale oppervlakte aan publieke ruimte in het gebouw is 1350 vierkante meter. Het Infoversum rekent op 200.000 bezoekers per jaar. Bezoekersanalyses komen uit op 270.000 te verwachten bezoekers. Voor 2013 zijn reeds twee wereldpremières gepland.

Voor de realisatie van het gebouw is een breed bouwconsortium bij elkaar gebracht. Dit consortium wordt gevormd door: Architectengroep Archiview, Aas Architecten, Ingenieursbureau Wassenaar, Central Industry Group, Vuyk Engineering Groningen, Centraalstaal Construction, Adviesbureau VanderWeele, Bouwkundig adviesburo van der Plas, Rottinghuis’Aannemingsbedrijf en HOMIJ Technische Installaties. Het consortium kan de bouw van het Infoversum in ongeveer een jaar verwezenlijken. Het ontwerp is van Archiview Architectengroep. Dit ontwerp en de bijzondere cortenstaal constructies van Centraalstaal geven een vernieuwende impuls aan de binnenstad architectuur van Groningen en zullen daarmee ook het stadsbeeld aanzienlijk gaan veranderen.

Het idee van het Infoversum werd geboren op het Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), van waaruit Prof. Valentijn een innovatief datacentrum – OmegaCEN genaamd – oprichtte. Vernieuwende inzichten van OmegaCEN-astronomen op het gebied van grootschalige informatieverwerking, leidde tot het ontstaan van een multi-disciplinair expertisecentrum: Target. Target wordt geleid door de RUG en ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en door het Ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (Pieken in de Delta) ter stimulering van de kenniseconomie en bedrijvigheid in Noord Nederland. Daarnaast ondersteunen de provincies Groningen en Drenthe Target om de kennis zo breed mogelijk te verspreiden, zowel onder het grote publiek als bij bedrijven, scholen en experts. Het Infoversum wordt onder andere ondersteund door dit kennisverspreidingsprogramma en verwezenlijkt al deze doelen in één.

Voor meer informatie en foto’s klik hier

Foto’s: Jeroen Berkenbosch/RTV Noord; Mark Sekuur/Prima Focus

Tags:
Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.