Het Verbuurzamingsproject

verbuurzamingsproject huis

09 mrt Het Verbuurzamingsproject

De afgelopen maanden hebben we achter de schermen hard gewerkt aan een nieuw project en we zijn toch wel erg blij om het eindelijk aan te mogen kondigen. Van 30 maart tot 13 april willen we samen met de bewoners van de Frederikstraat en de Jacobstraat bezig gaan met het thema elektriciteit. We zijn bij de Gemeente hard aan het werk om Groningen energieneutraal te maken en dat doen we niet alleen met zonnepanelen. Want ook met kleine handelingen kun je al een grote bijdrage aan duurzaamheid leveren. Door af en toe een stekker uit de muur te trekken, de energieslurpende lampen te vervangen of de verwarming een tikkeltje lager te zetten kun je al aardig wat doen voor het milieu én voor je portemonnee.

We vragen de inwoners van de straten om samen met de buren en de rest van de straat deel te nemen aan het Verbuurzamingsproject! En hoe gaat dat dan precies in zijn werk? Met het Verbuurzamingsproject gaan we in een periode van twee weken actief bezig met het consumptiegedrag van elektriciteit. We tekenen een tijdelijke lijngrafiek op de straat waarin met een rechte lijn het gemiddelde elektriciteitsverbruik van de straat in beeld gebracht wordt. Vervolgens wordt iedere dag een nieuwe elektriciteitsmeting gedaan bij alle deelnemende huishoudens. Deze meting wordt de volgende dag met een stip afgezet tegen het straatgemiddelde. Zo komt er iedere dag een nieuwe stip bij.

Op deze manier wordt het dagelijkse verbruik zichtbaar gemaakt en in twee weken ontstaat er een lijn van al die stippen die zich afzet tegen het gemiddelde. Hoe ver kunnen de bewoners onder het eigen gemiddelde eindigen? Met behulp van advies, tips en tricks gaan we kijken welke van de twee straten de zuinigste straat van de Oosterpoort wordt. Op die manier gaan we bewust bezig met elektriciteitsverbruik en het verlagen ervan.

verbuurzming
De meting wordt als volgt op straat getekend en wordt aangebracht met milieuvriendelijke verf! (Illustraties door Kalle Wolters van Studio Knetterijs)

We hopen met behulp van dit project de bewoners bewust te maken van de impact die elektriciteitsverbruik heeft op het milieu en je energierekening en gaan zo aan de slag met een thema dat met de dag relevanter lijkt te worden. Niet alleen duurzame energie helpt bij het bewerkstelligen van een energieneutrale toekomst, maar ook bewustzijn rond consumptie levert een belangrijke bijdrage.

We sluiten het project feestelijk af met een onthulling van het eindresultaat, waar ook wethouder Mattias Gijsbertsen bij aanwezig zal zijn. Ook lokale energiepartijen, zoals Groningen woont Slim, Grunneger Power en Buurkracht zullen act de presence geven om bewoners die meer met duurzaamheid willen doen te adviseren. Deze energiemarkt vindt plaats op 13 april in de Jakobstraat. Om 19.00 uur worden de winnaars bekend gemaakt en wordt er taart gegeten. Het Urban Gro Lab werkt voor de verdere uitvoer nauw samen met SAMEEN, een organisatie die studenten inzet om te werken aan projecten omtrent energie. Zij houden zich bezig met een soepel verloop en goede communicatie omtrent het Verbuurzamingsproject.

Vragen of opmerkingen zijn natuurlijk hartstikke welkom!
Stuur een berichtje naar jorne.visser@groningen.nl

 

grenergie                   sameen logo                   logo 3p0

3 Reactie's

Geef een reactie

*