Indietopia: An Indie Game Developers Paradise

indietopia_01

29 mei Indietopia: An Indie Game Developers Paradise

Indietopia is een incubator voor independent game development startups.Wat? Indiewattes? Inkjoebeter? Inderdaad. Incubator/indie game developer: Een broedkast, alleen nu niet voor kuikentjes, maar voor beginnende en kleine onafhankelijke computerspelontwikkelaars. Indietopia is nou een echte bottom-up-organisatie. Wat? Bottoms up? Inderdaad.

Top-down

Een klassieke organisatie werkt top-down, en dat betekent: Je maakt een plan en maakt een begroting. Vervolgens ga je naar de bank, hoop je dat ze jouw plan geld-waardig vinden en lenen ze je een smak geld waarna je het moet gaan waarmaken.

Bottom-up

Een minder vaak voorkomende, maar doorgaans succesvollere vorm van ondernemen: Je hebt een einddoel voor ogen voor jouw onderneming en kijkt elke dag opnieuw hoe je dat kunt bereiken met de middelen die je op dat moment tot jouw beschikking hebt. Vooral bij Bottom-up organisaties is het besef groot dat niet alleen geld een middel is, maar bijvoorbeeld ook mankracht, 2e-hands weggevertjes en natuurlijk: Leegstaande panden!

indietopia_02
De studio in de Poelestraat

Toen Mendel Bouman, de initiator van Indietopia in Groningen kwam wonen, had hij net zijn bedrijf opgezet dat creatieve dienstverlening leverde aan game-developers (te weten: muziek, audio, vormgeving, scripten, vertalen en story-telling). Eenmaal in Groningen viel hij in een industrieel gat. Niet omdat er geen industrie was, maar omdat deze niet zichtbaar was.
Een zoektocht volgde en zo ontdekte hij een aantal ontluikende developers in Groningen, waaronder 1 grote (MAD Multimedia) en in Leeuwarden een vrij gezonde cluster aan developers (Grendel Games, Triangle Studio). Verder ontdekte hij maar liefst 6 opleidingen die studenten op die prille niet zichtbare markt loslieten en die dus vaak geen baan konden vinden. Dus 1: De industrie was slecht zichtbaar, 2: de industrie was te pril voor de enorme stroom afstudeerders.
Al snel kwam hij tot de conclusie dat hier iets moest gebeuren. Geïnspireerd door de Dutch Game Garden in Utrecht die deze problemen daar deels oploste en gefrustreerd door het feit dat net als hij niemand het voortouw voor zoiets groots durfde te nemen, duurde het even voordat hij zich een schop onder de kont gaf en aan het werk ging.

Het resultaat

Een jaarlijks Indie Game Development festival in het Oude RKZ in Groningen. De huidige incubator, die ondertussen tehuis biedt aan 12 game-development studios (waaronder twee leerbedrijven van de Hanze Hogeschool, Alfa College, Noorderpoort en Friesland College).

Daarmee is de industrie fundamenteel veel zichtbaarder geworden in Groningen en kunnen ook potentiële klanten alle developers makkelijker vinden. Daarnaast hebben de leerbedrijven het mogelijk gemaakt dat veel meer studenten een vakinhoudelijk waardevolle studie kunnen volgen, en laten we de studenten vast aan het idee wennen dat ze vanuit de veilige haven van Indietopia straks wellicht beter kunnen gaan ondernemen, zodat we met z’n allen groeien en straks een gezonde arbeidsmarkt bieden voor de afstudeerders die deze regio jaarlijks aanbiedt. Indietopia groeit ondertussen en we hebben alweer meer ruimte nodig, maar voorlopig zit Indietopia met veel plezier anti-kraak in het prachtige ex-Leads/Springs pand aan de Grote Markt 30-33. Kom gerust een keer langs om een kijkje te nemen als je de industrie beter wilt leren kennen, dan zorgen wij dat er koffie of thee klaarstaat.

Indietopia is een initiatief van Mendel Bouman, ondernemer in de Nederlandse gamesindustrie. Hij wordt hierbij gesteund door de gemeente Groningen, het Alfa College, Noorderpoort College, Hanze Hogeschool, (de scholen in Friesland sluiten wellicht later ook aan) het UMCG en een aantal ondernemers, zoals Miriam Bakker (Horeca vakvrouw) en Shan Poon (Marketing/PR/Publishing, voormalig werkzaam bij Two Tribes), Marcel Gremmer (Fiscalist), Melle Koot (Interior Designer), en nog vele anderen.

www.Indie-Gameleon.org
www.Indietopia.org

Auteur: Mendel Bouman

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.