Mobiliteit

Als Groninger wil je je in de stad gemakkelijk van A naar B kunnen verplaatsen, maar de realiteit is dat het alsmaar groeiende inwonersaantal dit soms tot een echte uitdaging maakt. Veel van deze nieuwe inwoners zijn studenten die er vrijwel zonder uitzondering voor kiezen om de fiets als transportmiddel te gebruiken. Groningen is dan ook een echte fietsstad en daarom bij uitstek geschikt voor veel fietsers, maar op sommige momenten van de dag zijn bepaalde fietspaden helaas overbevolkt.

 

Het Urban Gro Lab verdiept zich graag samen met anderen in deze en andere uitdagingen op het gebied van mobiliteit. Hoe kun je er nou voor zorgen dat er ook tijdens piekmomenten nog sprake is van een goede doorstroming? Zijn er bijvoorbeeld alternatieve fietsroutes en zo ja, hoe kun je fietsers daarop attent maken en/of motiveren eens een andere route te kiezen? Vanwege onze contacten binnen de gemeente weten wij wat er speelt op het gebied van mobiliteit en zijn we altijd op zoek naar mensen die hier over willen meedenken.

 

Een ander probleem op het gebied van fietsmobiliteit is waar men hun tweewieler kwijt kan op bepaalde tijden in de binnenstad. De meeste mensen willen hun fiets snel en dichtbij parkeren, met soms een grote chaos tot gevolg. En dat terwijl er vaak een paar straatjes verderop wel een fietsenstalling te vinden is. Hoe krijg je mensen nou zover dat ze de moeite nemen om hun fiets daar dan ook daadwerkelijk te stallen?

 

In een stad die zo in ontwikkeling is als Groningen is het noodzaak om hier constant met een kritische blik naar te kijken en jezelf af te vragen of en zo ja, wat voor verbeteringen er mogelijk zijn.