Onderzoek basisinkomen begint op Noorderzon

2743124124

20 aug Onderzoek basisinkomen begint op Noorderzon

Groningers starten eigen onderzoek naar gratis geld

Met de crises en de aanhoudende hoge werkloosheid is het onvoorwaardelijk basisinkomen weer onderwerp van publieke discussie. Waar voor- en tegenstanders het niet met elkaar eens worden, start MIES haar eigen onderzoek op Festival Noorderzon. Vrijdag 29 augustus is de Desdemona-tent broedplaats voor meedenkers. In 2 uur tijd probeert MIES met het aanwezige publiek het onderzoek handen en voeten te geven. Hoe, wat, waar en onder welke voorwaarden is een experiment met het basisinkomen kansrijk?

Publieksbijeenkomst Basisinkomen
Wanneer: Vrijdag 29 augustus, 16.00 – 18.00
Waar: Groningen, Festival Noorderzon, Desdemona tent
Toegang gratis en zolang er plek is
Snelkookpan
MIES wil geen herhaling van zetten. Voor- en tegenargumenten zijn alom besproken en bieden geen uitkomst over de praktijk. Geen debat dus, maar een gezamenlijk gesprek over de kansen van een basisinkomen, en de randvoorwaarden voor een of meerdere experimenten in stad en provincie. Op Noorderzon worden om te beginnen de vragen op een rijtje gezet waarop onderzoek een antwoord moeten geven. Hoe zou een test of experiment er uit moeten zien? Waar kunnen we starten?
Inleiders zijn Liesbeth van Tongeren (oud-directeur Greenpeace en nu Tweede Kamerlid voor GroenLinks) en Dr. Loek Groot (universitair hoofddocent economie van de publieke sector, Universiteit Utrecht). De gespreksleiding is in handen van presentator Rick van der Kleij (onlangs verkozen tot dagvoorzitter van het jaar). Prominenten en publiek zorgen voor een snelle dialoog, dynamiek in de snelkookpan.
Proeflab Groningen
MIES ziet in Groningen alle voorwaarden voor een geslaagd experiment. De terugkerende aardbevingen als gevolg van decennia van gasexploitatie, creëren sociaal en politiek het momentum. Van wingewest tot gewest dat wil winnen. De stad kent twee gerenommeerde onderzoeksinstituten, de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit, die bij willen dragen aan het oplossen van problemen rond armoede, inkomensongelijkheid, criminaliteit, gezondheid en werkeloosheid. Groningen als zelfbewust laboratorium voor sociale vernieuwing.
MIES doet
MIES staat voor Maatschappij voor Innovatie van Economie en Samenleving. MIES gelooft dat je de wereld wel degelijk kunt verbeteren: door zelf het initiatief te nemen en aan de slag te gaan. Kleinschalige experimenten leveren de grondstof voor navolging. Effecten van een basisinkomen op bijvoorbeeld arbeidsmarkt en economie, zijn vanuit theorie of model moeilijk vooraf te bepalen. Daarom is een praktisch experiment noodzakelijk. De bijeenkomst op Noorderzon krijgt een vervolg in de expertmeeting tijdens het Let’s Gro festival in november. Beleidsmakers, experts en wetenschappers komen tot het ontwerp van een of meer onderzoeken, die concreet in de praktijk getest kunnen worden.

Hoewel de naam MIES vrij ambitieus overkomt, zijn de vijf leden van deze groep echte pragmatische idealisten: ze willen vooral ergens beginnen en iets proberen. Want: “Dat er dingen anders en beter kunnen is wel duidelijk. En als je dat vindt, kun je maar het beste iets gaan doen.”

Kijk ook op www.mieslab.nl en twitter: @mieslab

 

 

Tags:
1Reactie