SocialTalks: Student Joost Blaakmeer deelt prachtige kaarten via A Map A Day

Groningen_city_map_mix

03 apr SocialTalks: Student Joost Blaakmeer deelt prachtige kaarten via A Map A Day

Met het Urban Gro Lab zijn we een platform waarbij we graag studenten aan het woord laten, want er gebeurd ontzettend veel interessants op de universiteit waar we als stad wat aan kunnen hebben. Dat je naast je studie ook nog eens andere hele interessante dingen kunt doen laat Joost zien. Hij is student Human Geography and Urban & Regional Planning, maar heeft daarnaast ook een immens populair Instagram-account, genaamd A Map A Day. Hierop plaatst hij iedere dag interessante, grappig en leerzame kaarten en mappen. We zochten hem op de faculteit op en stelden hem een paar vragen over zijn grote hobby:

Kun je even kort vertellen wie je bent en wat voor studie je doet?

Ik ben Joost Blaakmeer, een 28 jaar en derdejaars bachelor student Human Geography and Urban & Regional Planning, student assistent communicatie bij de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen en sinds kort ben ik ook werkzaam bij de Geodienst van de RUG.

Naast je studie heb je ook een uiterst populair Instagram account, kun je even kort vertellen wat A Map A Day inhoudt?

Op mijn Instagram deel ik elke dag kaarten of andere interessante geografische wetenswaardigheden. Soms heeft dit te maken met de actualiteit of wil ik een onderwerp wat ik interessant vind wat meer belichten. Maar soms plaats ik ook gewoon kaarten die ik mooi vind of iets wat ik grappig vind. De naam doet vermoeden dat het slechts een kaart per dag betreft maar ik plaats er toch minstens drie per dag, ik kan het niet laten.

amapaday3
Figuur 1: Hittekaart van over een miljoen schoten tijdens college-basketbal wedstrijden in Amerika.

Waar komt je passie voor kaarten vandaan?

Als klein kind met de neus in de atlassen van mijn ouders. Ik schreef als kind schriften vol om alle landen en hoofdsteden van de wereld uit mijn hoofd te leren. Met mijn opa en oma speelde ik vaak een spel dat we ‘plaatsnamen’ noemden. Iemand koos blind een willekeurige letter in de krant en met deze letter moest je dan zoveel mogelijk Nederlandse plaatsnamen opschrijven. Alleen voor plaatsnamen die niemand anders opgeschreven had kreeg je punten. Geen van mijn klasgenoten kende zoveel obscure plaatsen die beginnen met een D. Spelenderwijs is deze interesse voor kaarten, landen en plaatsen dus gegroeid.

Hoe is het allemaal begonnen?

Ik verzamel al jaren leuke kaarten die ik op internet tegenkom. Ik plaatste ze ook vaak op het social media site Reddit. Hier heb ik voor het eerst gemerkt dat ik kennelijk een redelijk oog heb voor interessante kaarten want dat wat ik deelde werd enthousiast ontvangen. Toen ik vervolgens in aanraking kwam met Instagram, nu ruim 2 jaar geleden, was het plan voor A Map A Day snel ontstaan. Ik zag dat er nog niet veel geografische en educatieve content op Instagram aanwezig was. Door de kaarten die ik in de loop der jaren verzameld heb te gaan delen hoopte ik een klein publiek zou kunnen trekken van geïnteresseerden. De naam is gekozen om mezelf een structuur te geven in het delen van kaarten: elke dag minstens 1 kaart.

amapaday4
Figuur 2: Luchtfoto van de geplande stad; La Plata, Argentinië

Hoe komt het dat je nu zo’n grote groep volgers hebt?

De grootte van de groep volgers is niet per se het belangrijkste, ook al is 225.000 volgers natuurlijk niet verkeerd. Belangrijker is hoe je de mensen die je volgen vast houdt en ze zover krijgt interactie te hebben met de dingen die je op Instagram plaatst. Dat mensen terugkomen naar A Map A Day komt denk ik mede doordat ik alleen plaats wat ik zelf interessant vind. Ik laat me niet zo afleiden door wat anderen doen. Daarnaast is consistentie in het plaatsen van kaarten erg belangrijk. Vanaf dag 1 heb ik consequent elke dag 1 of meerdere kaarten op mijn pagina geplaatst zonder ooit een dag te missen. Tegenwoordig hou ik een ritme aan waarin ik met de tijdzones meewerk. Aan het begin van de dag voornamelijk kaarten gericht op mensen in Azië, Europa, Oceanie en Afrika, en later op de dag kaarten gericht op mensen uit Noord- en Zuid-Amerika.

timezones
Figuur 3: Weergave van tijdzones in de wereld.

Wil je ook nog wat vertellen met de kaarten en het account dat je hebt?

Kwaliteit is minstens net zo belangrijk voor het vasthouden van volgers als variatie en consistentie. Ik probeer kaarten zoveel mogelijk in hun context te plaatsen. Zo hoop ik dat mensen iets interessants leren en de kaart in kwestie beter kunnen lezen. Inspelen op de actualiteit is hier ook onderdeel van. Neem bijvoorbeeld Orkaan Irma, die afgelopen September de Bovenwindse eilanden teisterde. Dan kan een kaart niet achterblijven. Naast kwaliteit is variatie ook belangrijk, mensen hebben in hun vrije tijd niet altijd zin in een geografie of geschiedenisles dus er moet ook ruimte zijn voor lichter materiaal. Je zal verbaasd zijn hoeveel satirisch kaartmateriaal beschikbaar is. Kortom, niet alleen afbeeldingen willekeurig de ether in slingeren maar door consistent en met oog voor de context kaarten te plaatsen kan je een grote groep mensen aan je binden.

Irmaflightradar
Figuur 4: Overzicht van vluchten uit Florida vanwege orkaan Irma

Waar tover je al die honderden kaarten wel niet vandaan?

Er is op internet zo ontzettend veel kaartmateriaal te vinden. Van blogs, social media sites en overheden tot musea, privé archieven, kranten en tijdschriften. Veel archieven scannen oud kaartmateriaal en stellen dat in hoge resolutie online beschikbaar. De database van David Rumsey is daar mijn favoriete voorbeeld van.(davidrumsey.com). Door in de loop der jaren veel rond te neuzen op internet heb ik natuurlijk redelijk goed geleerd waar ik goed materiaal kan vinden.

Wat zijn de voordelen en nadelen van het beroemde bestaan? Kun je nog normaal over straat?

Beroemd bestaan lijkt me nogal overdreven. Ik verbind mijn identiteit überhaupt niet met A Map A Day, dat is tot nu toe nog altijd anoniem. Het hebben van zoveel volgers heeft natuurlijk wel zijn voordelen. Zo heb ik gebruik gemaakt van A Map A Day voor mijn bachelorscriptie. Bijna 11000 mensen vulden mijn enquête in, iets wat ik volgens professor Strijker wel wat groter op mijn scriptie poster had mogen zetten. Het afgelopen jaar heb ik op de faculteit wel gemerkt dat mensen van het bestaan van A Map A Day afweten, en dat het door een student van de faculteit gedaan wordt. Maar ik fiets nog net zo anoniem door de stad als altijd.

Een van de nadelen van zo’n groot publiek is de negatieve aandacht die je krijgt. Als je een kaart plaatst over een enigszins politieke situatie of een andere controversieel onderwerp kan je wel wat verwensingen naar je hoofd geslingerd krijgen. Toen ik een kleinere groep volgers had las ik elke comment die ik kreeg, tegenwoordig doe ik dat niet meer. Maar ik krijg ook ongelofelijk veel positieve reacties van mensen, van over de hele wereld krijg ik berichtjes dat mensen waarderen wat ik doe.

amapaday2
Figuur 5: Oude kaart van Manhattan, New York.

Heb je nog toekomstplannen met de pagina?

Elke dag minstens 1 kaart. Dat is de belofte en dat blijf ik de eerst komende tijd ook zeker doen. Daarnaast hoop ik samen te werken met meer interessante partijen. Ik heb de laatste tijd bijvoorbeeld samengewerkt met de mensen van Daily Overview, die prachtige satellietbeelden ontwikkelen. Mochten mensen ideeën hebben of andere vragen of opmerkingen dan kunnen ze altijd een mailtje sturen naar amapaday@gmail.com

Geen reactie's

Geef een reactie

*