Terugblik op Movie Night ‘Rotterdam 2040′ in ons levende lab

21 mei Terugblik op Movie Night ‘Rotterdam 2040′ in ons levende lab

Afgelopen dinsdagavond organiseerde het Urban Gro Lab een movie night in het eigen atelier en levend lab van de eerstejaars studenten van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen (RuG) aan de Oosterstraat 52. Sinds afgelopen maand zijn zij hier bezig met hun opdracht om een uniek plan te bedenken voor het Suikerunieterrein. Zij mogen hun fantasie de vrije loop laten bij het opnieuw inrichten van dit gebied en zijn daarmee inmiddels al in een vergevorderd stadium.

De studenten zijn daar vooral overdag mee bezig, terwijl deze locatie ook uitermate geschikt is voor avondactiviteiten. Op verzoek van de RuG hebben we om die reden een documentaire uitgezocht die we aan studenten en andere belangstellenden hebben getoond. Onze keuze viel hierbij op de film ‘Rotterdam 2040’ van maker Gyz La Rivière. Hierin neemt hij zijn eigen stad Rotterdam kritisch onder de loep en belicht hij de keuzes die stadsontwerpers door de jaren heen hebben gemaakt. Niet zonder uitzondering laat hij zich hier zeer kritisch over uit. La Rivière is vooral erg ontevreden over hoe er in onvoldoende mate rekening is gehouden met het verleden bij de inrichting van de stad. Zo hebben prachtige historische bouwwerken meer dan eens plaats moeten maken voor lelijke flatgebouwen.

Hier maakt hij zelf de kanttekening dat het niet meer dan logisch is dat er in het verleden verkeerde keuzes zijn gemaakt. Nadat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebombardeerd moest er in sneltreinvaart wederopbouw plaatsvinden waarbij kwantiteit belangrijker was dan kwaliteit. Inmiddels is dit alweer ruim 70 jaar geleden en dus, zo stelt hij, tijd voor de stad om eindelijk volwassen te worden. In 2040 zijn de bombardementen exact 100 jaar geleden en dus een goed moment voor de stad om zichzelf opnieuw uit te vinden. Het CBS voorspelt dat er tegen die tijd door de vergrijzing een miljoen gastarbeiders naar Nederland zouden moeten komen om het land draaiende te houden en La Rivière denkt dat Rotterdam bij uitstek geschikt is om deze mensen een dak boven hun hoofd te bieden.

De film duurde liefst 1,5 uur, maar, hoewel hij zo nu en dan wat in herhaling viel, alle aanwezigen waren het er over eens dat het een zeer boeiende documentaire was. Niet geheel verrassend ontstond er na afloop dan ook spontaan een levendige discussie waarin enkele interessante elementen uit de film werden besproken. Bovendien zorgde Rotterdam 2040 ervoor dat men ging nadenken over de situatie in Groningen. Groningen is ook alsmaar bezig met het vernieuwen en verbeteren van de stad, maar in hoeverre houdt men daarmee rekening met het verleden? Groningen is een snel groeiende stad en dus is het verleidelijk om in korte tijd veel nieuwe woningen te bouwen. De aantrekkingskracht heeft echter vooral te maken met de charme van de stad en dus is het belangrijk dat er bij de inrichting van de stad weloverwogen beslissingen worden gemaakt. De aanwezigen waren het er over het algemeen met elkaar over eens dat Groningen dit ook wel degelijk doet en veel aandacht heeft voor het verleden, zonder het moderne volledig te negeren.

Al met al was het een geslaagde avond en we willen de aanwezigen nogmaals danken voor hun komst. Over enkele weken zal er een nieuwe film getoond worden aan de Oosterstraat en we hopen dan veel mensen te mogen begroeten. Details hierover zullen spoedig openbaar gemaakt worden.

1Reactie
  • Amir
    Geplaatst op 06:46h, 02 september Beantwoorden

    Hallo April and May!Wat een super leuke winactie op deze top blog van julile! Ik kan hier altijd zoveel inspiratie vandaan halen. Wat een geweldige interieurs altijd!Mijn tekst voor words from the heart:I’m so glad that you’re mine. You are one of a kind. You mean to me what I mean to you. And together, there is nothing we won’t do.Dit omdat deze tekst al vanaf het begin van de relatie van mij en mijn vriend voor ons staat (nu 4 jaar lang). Keep up the great blogposts!With love,Nynke

Geef een reactie

*