Utopie of niet? Altijd groen licht voor fietsers!

stoplicht_578

09 mrt Utopie of niet? Altijd groen licht voor fietsers!

Het klinkt eigenlijk een beetje te mooi om waar te zijn, maar er bestaat een kans dat je als fietser in de gemeente Groningen in de toekomst nooit meer voor een verkeerslicht hoeft te wachten. Ik zeg het nóg maar eens: Nooit meer. DTV Consultants heeft een concept ontwikkeld dat door het leven gaat als ‘Evergreen on bike’ en deze fietsdroom werkelijkheid zou moeten maken.

Het werkt als volgt: Vrijwel iedereen is tegenwoordig de eigenaar van een smartphone waarmee het mogelijk is om met behulp van GPS iemands exacte positie kan bepalen en tegelijkertijd kan communiceren met de buitenwereld, in dit geval met verkeerslichten. Al geruime tijd voordat de fietser bij het desbetreffende stoplicht is aangekomen is er al een signaal doorgegeven dat diegene aanstaande is. Door deze vroege aanmelding kan het verkeerslicht al rekening houden met de komst van de fietser wat de wachttijd al aanzienlijk vermindert. Bovendien informeert Evergreen on bike de fietser via een app over de te fietsen snelheid om het groene licht te halen. In sommige gevallen betekent dit dat je flink zal moeten doortrappen terwijl je de andere keer kunt zien het rustig aan te kunnen doen.

snelheid

Je smartphone geeft aan hoe snel je moet fietsen om precies op tijd bij het verkeerslicht aan te komen

 

Als de fietser zijn snelheid afstemt op het gegeven snelheidsadvies, komt hij precies op het goede moment aan bij het verkeerslicht. Zodra de fietser zich op een bepaalde afstand van de verkeerslichten bevindt dan schakelt de app uit. De fietser moet zijn aandacht vanaf dat moment volledig kunnen richten op het kruispunt en het verkeerslicht.

afstand

Ver voordat je bij het stoplicht bent, is al doorgegeven dat je er aankomt

 

Dit innovatieve concept zou er in theorie wel eens voor kunnen gaan zorgen dat één van de grootste frustraties van fietsers tot de verleden tijd gaat behoren. En het is nog eens veiliger ook. Een betere doorstroming zorgt voor minder ongelukken en de verleiding om door rood te fietsen is ook een stuk kleiner. In Breda heeft men de stoute schoenen aangetrokken en gaat men voor het eerst experimenteren met deze toepassing op de Claudius Prinsenlaan. Mocht dit een succes worden, zullen andere steden zonder twijfel spoedig volgen.

Hoort dit beeld in straks tot de verleden tijd?

Hoort dit beeld in straks tot de verleden tijd?

 

Bron: http://www.dtvconsultants.nl/Portals/0/Nieuws/2014/TRAVERSE%2036.pdf

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.